Pogosta vprašanja o AJAX -u

Nekaj osnovnih odgovorov na pogosta vprašanja.

Splošno

Vprašanja uporabnikov

Kako je oblikovana cena sistema?

Najprej je potrebno vedeti, kaj želite zaščititi in kako. Vsekakor potrebujete HUB. Brez tega ne gre.

Vse ostale naprave se lahko dokupujejo in povsem enostavno dodajajo v sistem.

Osnovna oz. minimalna cena je torej HUB ali po domače centrala in ena naprava. Požarni senzor naprimer.

Kakšno napeljavo potrebujem?

AJAX deluje brezžično in zato ni potrebno nobene napeljave. Za priklop HUB-a potrebujete internetno povezavo in električno vtičnico. Prav tako potrebuje vtičnico REX (Radio signal range extender). Za ostale naprave ne potrebujete nobene napeljave niti priklopa na električno omrežje. Montirate jih lahko kamorkoli je primerno za določeno napravo.

Kako uredim, da dobim obvestila?

Dobili smo vprašanje:

Sosed ima nameščen AJAX sistem. Prosim me je, če me lahko doda kot prejemnika obvestil oz. alarmov. Kako to urediva?

Odgovor:

  1. Namestite aplikacijo Ajax Security System na pametni telefon.
  2. Registrirajte se v AJAX oblak z mail naslovom, telefonsko številko…
  3. Sosed lahko vpiše vaš mail naslov in avtomatično ste dodani kot uporabnik. Seveda vam lahko lastnik sistema dodeli samo omejene pravice ali vse. Kakor se lastnik odloči.
  4. Če še niste registrirani v oblak in bo sosed v povabilo vpisal vaš mail naslov, boste na ta mail prejeli povabilo in opravili prvi in drugi korak iz tega odgovora.
  5. Če pa ste že registrirani v oblak, potem sosed vpiše mail naslov, s katerim ste registrirani in avtomatično boste dodani v njegov sistem. Seveda morate imeti naloženo aplikacijo Ajax Security System.
Kako vem, če vse deluje?

Če se pri kakšni napravi pojavi težava, vas sistem o tem obvesti. Sistem se praktično nadzira sam. Oblak konstantno kliče HUB in naprave. Če se kakšna naprava ne odzove, uporabniki in administratorji dobijo o tem obvestila.

Naprave lahko tudi testirate na daljavo. Z uporabo aplikacije sprožite test in naprave se preverijo.

Za fizični test npr. požarnih detektorjev priporočamo sprej, tako imenovani umetni dim. Pošpricate po detektorju in ta se oglasi in pošlje tudi alarmne signale uporabnikom.

1x mesečno se preiskuša javni alarmni sistem – sirene v soboto ob 12h. Priporočamo, da se z vsemi uporabniki vašega sistema dogovorite, da se v roku 15 minut po testu javnega sistema alarmiranja opravi tudi test sistema, na katerega uporabniki ne reagirajo. Mogoče z povratnimi informacijami, da so prejeli obvestilo o alarmu.

Zloraba video nadzora

V podjetju so nas vprašali, kako preprečiti zlorabo video nadzornega sistema iz strani zaposlenih v času prepovedi gibanja in izven tega časa. Ne želijo varnostnika in ne želijo nepooblaščenih vpogledov v nobenem primeru in nikoli.

Ajax kamera z detektorjem gibanja je v tem unikatna. V času prepovedi gabanja v določenem prostoru je naprava aktivna. Ob zaznavi gibanja naprava naredi serijo fotografij in jih pošlje osebam, ki so določene za prejem. V nobenem primeru pa se nihče ne more odločiti in opazovati dogajanja v prostoru niti v času aktivne naprave in ne v času ko naprava ni aktivna.

Torej, zgoditi se mora “prekršek”, da kamera pošlje serijo posnetkov in sproži alarm.

V scenariju, da se nekdo odloči in aktivira napravo v času prisotnosti oseb, da bi pridobil posnetke dogajanja, so o vklopu obveščeni vsi prejemniki. Sistem jasno sporoči kdo je napravo vklopil in katere posnetke je pridobil.

Zakaj AJAX

Koristne informacije

Kaj AJAX dela?
Ajax je mogoče enostavno razširiti z detektorji vstopa, požara in poplave ter releji za daljinsko upravljanje električnih naprav. Dodatne naprave lahko kupujete in dodajate v sistem po potrebi. Detektorje lahko povežete z nekaj dotiki v mobilni aplikaciji.
Kakšna je lahko razdalja med napravami?

Testirana je največja razdalja med HUB-om in detektorji v odprtem prostoru in res doseže 2000 metrov. Vaše izkušnje se lahko razlikujejo, saj bodo stene, stropi in druge ovire skrajšale to razdaljo.
Če niste prepričani, lahko opravite radijski test z aplikacijo Ajax Security Systems (Google Play, App Store), da določite moč signala, preden namestite detektorje na prave lokacije.

Koliko časa zdržijo baterije v napravah?

Naprave Ajax se napajajo z baterijami in ne iz omrežja, kot delujejo žični sistemi. Prav zato ima AJAX razvit poseben energetsko učinkovit radijski protokol, ki zagotavlja zaščito vašega doma ali pisarne čim dlje, tudi do 7 let.

Življenska doba baterije je odvisna od naprave, moči Jeweller signala, dolžine alarma, temperature na kateri deluje ipd.

Sistem vas preko aplikacije pravočasno obvesti o iztrošenosti baterije. Tako ne boste ostali nezaščiteni.

AJAX uporablja dve vrsti baterij. Baterije za enkratno uporabo in baterija za polnjenje. Skoraj vse AJAX naprave uporabljajo baterije za enkratno uporabo. Izjeme sta HUB (centrala) in REX (Radio SIgnal Range Extender). Ti dve napravi uporabljata baterije kot rezervni vir energije ob izpadu eletrike. Zato se po vklopu napajanja ponovno napolnita za naslednji izpad. 

 

Kako vem, če se baterija naprave izprazni?

Ko baterija doseže kritično raven, vam bo Ajax poslal obvestilo. Kadar koli pa preverite nivoje baterije v nastavitvah naprave – v aplikaciji.

Kako upravljam in spremljam Ajax?

Najlažji način za spremljanje je uporaba aplikacije Ajax Security System za iOS in Android. Aplikacija vam bo omogočila vklop/izklop sistema in spremljanje vaših naprav (vključno s podatki o statusu signala, nivoju baterije in temperaturi). Sistem je mogoče nadzorovati tudi z napravami Ajax SpaceControl, KeyPad ali KeyPad Plus.

Ajax scenariji.

Varnostni sistem Ajax zagotavlja funkcionalnost za konfiguriranje reakcije releja, stenskega stikala in vtičnice kot odziv na alarm, spreminjanje varnostnega načina ali aktivacijo po urniku. Varnostni sistem je mogoče programirati tako, da spremeni varnostni način po urniku, avtomatska naprava pa se lahko odzove na pritisk gumba v nadzornem načinu.

Primer.

  1. Detektor zazna izliv vode in elektromagnetni ventil avtomatično zapre vodovodno cev.
  2. Požarni detektor zazna dim, povišano temperaturo ali pa je prekoračena temperaturna meja, rele odpre dvižna garažna vrata za dostop gasilcev, ter jim tako olajša vstop v objekt.
Ali bo moja mačka ali robotski sesalnik sprožil alarm?

Naprave Ajax uporabljajo digitalni algoritem za zaznavanje človeškega gibanja. Dokler so vaši hišni ljubljenčki manjši od 50 centimetrov in 20 kilogramov, ne bi smeli sprožiti vaših detektorjev Ajax.

Ali lahko dodam in odstranim uporabnike sistema?

Da, če ste skrbnik s polnim dostopom do sistemskih nastavitev. Na en varnostni sistem je mogoče povezati do 99 uporabnikov. Lahko so družinski člani, prijatelji, sosedje, sodelavci ali celo varnostno podjetje.

Ali Ajax podpira videonadzor?

Kamere drugih proizvajalcev lahko povežete z varnostnim sistemom z uporabo aplikacij Ajax. Izberete lahko skoraj vsako kamero, ki podpira RTSP, ali brezhibno integrirate IP kamere Uniview, Dahua, Hikvision, Safire in DVR.

Kako me Ajax obvesti o nujnih primerih?

Ajax lastniku sistema pošilja opozorila s potisnimi obvestili, SMS sporočili ali klici. V mobilni aplikaciji lahko izberete svoje nastavitve obveščanja.

Ko gre zares, je kar glasen!

Kako hitro Ajax pošilja opozorila?

HUB nenehno spremlja detektorje in ti redno poročajo HUB-u. Če se sproži detektor, te informacije takoj posreduje. HUB nato pošlje opozorilo na pametni telefon lastnika sistema in/ali na centralno nadzorno postajo. Vse to se zgodi v samo nekaj milisekundah.

Kaj se zgodi, če internet ugasne?

Najprej bo ajax cloud sporočil, da internetne povezave ni, tako da boste o izpadu takoj obveščeni. Za to obvestilo ne potrebuje vaše internetne povezave, ker sistem od zunaj konstantno preverja povezavo z vašim sistemom.

V načinu brez povezave Ajax deluje na enak način kot drugi profesionalni varnostni sistemi: detektorji spremljajo situacijo in pošiljajo informacije HUB-u. Če je HUB opremljen še s kartico mobilnega operaterja bo HUB sam preklopil na mobilne podatke. Pošlje tudi SMS sporočilo.

O izpadu internetne povezave boste obveščeni, ker mreža strežnikov stalno preverja povezavo s HUB-om. Če te ni, pošlje obvestilo uporabnikom.

V vsakem primeru pa se oglasijo tudi sirene v napravah.

Še vedno potrebujete pomoč? Napišite nam vprašanje.

Za vsa neodgovorjena vprašanja nam napišite sporočilo na info@ajax-slovenija.si